Wednesday, December 31, 2008

better benefits for pension scheme

asslamualaikum w.b.t
saya hendak berkongsi bersama-sama pembaca-pembaca blog saya.
kerajaan telah mengumumkan satu skim baru utk para pesara kerajaan dari segi gaji pencen masing-masing.
jika diikutkan sebelum ini, kerajaan mengambil kira tahun wajib untuk dapat 50% dari gaji terakhir pada tempoh perkihdmatan ialah sebanyak 25tahun.
dengan adanya skim baru ini, kerajaan akan mengambil kira sebanyak 60% dari gaji terakhir pada tempoh perkhidmatan selama 30 tahun dan ke atas.
ini bermakna, bagi gomen pensioners yang telah berkhidmat selama 25-29 tahun dalam kerajaan akan menerima pencen sebanyak 50% dari gaji asal.
manakala, bagi gomen pensioners yang telah berkhidmat selama 30 tahun dan keatas akan menikmati kadar bayaran pencen sebanyak 60% dari gaji asal.
pada apa yang saya ketahui, skim ini akan dijalankan pada 1/1/2009~
p/s: saya ada dengar sebelum ini, kerajaan malaysia kini tamak, rasuah, tidak prihatin kepada rakyat, penipu rakyat da sbg..tapi, alhamdulilah, apa yang telah dilakukan kerajaan sehingga hari ini sedikit sebanyak telah membantu meringankan beban rakyat. bukan seperti selangor, rumah kos rendah pon nak naek kan bayaran sewa nya? ouh, lupa kerajaan itukan sesebuah kerajaan fokus kepada negara kebajikan.rakyat kelas rendah makin beban..haih..bukalah mata wahai rakyat malaysia...=)


No comments: